Rackarungar

7 TIPS FÖR FOTOGRAFERING AV DIN NYFÖDDA BEBIS

Att ta minnesvärda foton av din nyfödda och söta baby är alltid är kul. Oavsett om du har en "fancy" kamera, en smartphone eller anlitar en fotograf, kan du fånga söta + speciella stunder med din växande familj -  vi har tagit hjälp av fotografen Nike Nilsson för att dela sina bästa tips. Redo att fånga ögonblick på nyvakna ögon och små tår. Låt oss börja…

 

1. Ljuset 


Att ha gott om rätt typ av belysning är så viktigt för rena, vackra bilder, oavsett vad du använder för att ta dem. Jag rekommenderar att stänga av eventuella lampor och placera motivet i närheten av ett fönster eller en öppen dörr, mot mjukt diffus belysning. Det är bäst att hitta en plats i ditt hem som har ett gott rent diffus naturligt ljus som häller in och studsar runt! Tänk på att detta inte alltid är i sovrummet när du sitter på din säng. Ibland avstår jag från sovrummet för bilder tillsammans, och går någonstans med bättre ljus som soffan, kök, entré etc. Nu när det är sommar går det ju att fota från tidigt till sent på kvällen. Fördelaktigt är förstås tidigare eller senare då ljuset är något mjukare. 

 

2. Bakgrund 


Leta efter en plats som inte bara har bra ljus utan också ger en distraktionsfri inställning. Välj till exempel en tom vägg att stå framför, eller sitta på din soffa eller en säng med väggen direkt bakom dig, istället för att någonstans befinner dig framför ett stort öppet område (som ofta ger dig en förvirrad, mörk bakgrund). En distraktions- och rörig bakgrund, i kombination med mjukt diffust naturligt ljus, låter motivet stå ut som fotografiets fokus. Men sedan finns det självklart en charm i att ha bilder från ens vardagsliv och miljö. 

 

3. Klädsel


Välj något som du känner dig bekväm i men också ger den bästa versionen av dig själv i! Det här kan vara jeans och en blus, eller kanske en blommig klänning. Hur som helst, mjuka neutraler, jordtoner och komfort är alla viktiga här. Försök att hålla sig borta från färger som är för livliga eftersom de kan reflektera på barnets hud, såväl som för många mörka färger, vilket kan orsaka skuggor på barnet. Jag rekommenderar att du håller dig vid dessa toner för bebis kläder också. Du kan klä barnet i en mjuk body för ett neutralt och mysigt utseende, eller med de söta små tårna som kikar ut för att se mer av det dyrbara lilla nyfödda kroppen!

 Lieveling mössa

4. Posering 

Den viktigaste komponenten för att posera är att komma ihåg att dessa bilder ska påminna dig om den här tiden; en förbättrad återspegling av hur det såg ut och kändes som att ha det lilla barnet i armarna. Så du vill att poseringarna ska känna sig naturliga och bekväma, och du vill fånga allt du alltid vill komma ihåg.


FÖR MAMMA OCH BABY:


+ Ligga på sängen tillsammans


+ Stå eller sitta medan du håller barnet nära, luktar baby hår, vaggar baby


FÖR BARA BABY:


+ Lägg barnet på ett neutralt filt nära din naturliga ljuskälla


+ Swaddle baby för några bilder, eller ha andra söta små kläder. 


+ Är de lite äldre och starka är det fint att lägga i bukläge och försöka få dem titta upp.


+ Ska man fota ex detaljer som fötter är det fint att lägga baby på ryggen och kommer nästan underifrån så fötterna fokuseras och resten blir suddigt. 


+ Alltid fint med rekvisita som ev. en korg, lite blommor i bakgrund/förgrund etc. 

 

5. Redigering


Du vill bara att dina bildredigeringar ska förbättra den söta som redan finns. Du kan välja en mobil filter som du älskar, eller så kan du helt enkelt ta med dina smartphonebilder till Lightroom Mobile (fördelaktigt om du fotat bilderna i Raw-format, går att göra direkt från appen), få upp exponeringen lite om de är mörka, korrekt temperatur (ta ner den om dina bilder är orange -ish och uppåt om de är blå-ish) och skärpa om så önskas. Men ibland är “Less is more” när det gäller redigering. Även svartvitt är väldigt fint, men tänk då på att inte ha för hårda skuggor/kontraster för att bevara den mjuka känslan. 

 

6. Inställning på kamera (om man har systemkamera/fullformat)


Jag rekommenderar fasta objektiv som har möjlighet att fota med låg bländare. Ibland är verkligen f1.4 superfint om man ex vill ha fötter i fokus och den blurriga bakgrunden som ger härlig känsla. Fotar man porträtt får man ev gå upp lite och vara noggrann med att fokusera på ögonen. Fotar man baby ihop med förälder/föräldrar är det fint med både låg bländare och fokusera på baby, eller högre och få fokus på alla. 

Om det går att undvika, går inte upp för högt på ISO, för att slippa korniga bilder, men ibland behövs det självklart. 

Utrustning jag använder är fullformat systemkamera, fasta objektiv 50mm och 35mm, även 24-70mm. 

 

7. För Baby


Absolut viktigaste är att det ska vara bekvämt för bebis. Blir det tårar och missnöje får man vänta ut dem och låta mamma o pappa vagga för att de ska känna sig trygga. Ha en lugn atmosfär, inga hetsiga rörelser mellan byten av miljö/poseringar. Och bebisar gillar att hållas ihop precis som det var i livmodern, så man kan bädda in dem nästan som i ett babynest, fast under en filt och inte täcka bebis för mycket. Ett tips är också att se till att barnet har ätit och är mätt. Då blir de lite lättare att handskas med och man kan även få fina bilder när de sover. 


Beroende på åldern är bebisar olika utvecklade såklart. Är de riktigt små har deras ögonen inte utvecklats så mycket, så synfältet är cirka 30cm... Då kan det vara en idé att hålla sig så nära med kanske en leksak bredvid kameran eller att du som fotar står en bit ifrån, men en förälder uppehåller med något att titta på inom dess synfält.


Och viktigast av allt, alla bebisar är perfekta precis som de är!

Besök gärna nikenilsson.se för inspiration och bokning. 

Read more

Intervju med grundaren till ARC

Vill du inspireras av en kärleksfull närvaro och öka ditt barns välbefinnande? Då är ARCs ekologiska hudvårdsserie för barn och baby något för dig!  
En unik hudvårdsserie utan kompromisser
ARC grundades 2018 av Hanna Jäderholm efter att hon insett avsaknaden av kvalitativ hudvård med hållbar inriktning för barn. 
Arc Rackarungar
Vi har ärofyllt fått intervjua grundaren Hanna Jäderholm som har tagit industrin till en helt annan nivå och erbjuder en ny generation inom hudvård för ditt barn.
Vad är ARCs filosofi? Vi vill skapa hudvård som håller för framtiden. Det ska vara hållbart för både människa och miljö i generationer. Sedan vill vi också bjuda på inspiration som kan skapa närvaro, lek och engagemang tillsammans med ditt barn.  
Varför håller ARC en så hög kvalitet och är så tillförlitlig? Vi vill kunna erbjuda det bästa till våra barn och därför är det viktigt att vi håller en hög kvalitet. Vi har noga letat efter ingredienser och testat dem i olika formuleringar för att komma fram till våra slutliga produkter och helt enkelt valt bort de ingredienser som inte lever upp till våra krav. Vi använder endast ingredienser som är välbeprövade och som aktivt främjar god hälsa just för att kunna hålla den kvalité som vi utlovar. Alla våra produkter är dessutom dermatologiskt testade. Det ger dig som kund en trygghet att produkterna faktiskt är testade och godkända av en hudläkare. 
Hanna ARC
Vi är imponerade av ARCs produktionskedja, vad är det som gör den så unik? Vi värnar verkligen om att det ska vara hållbart i alla led. Från valet av råvara till slutförpackning och alla led däremellan. Att kunna leverera det i en produkt är bra och att ha möjligheten att kunna göra allt i Sverige är fantastiskt. Det ger oss också god insyn i produktion och korta transportsträckor.  Vi är det första och i dagsläget det enda svenska varumärket som erbjuder en helt vegansk och ekologisk hudvårdsserie för baby & barn som dessutom är dermatologiskt testad och kommer i hållbara förpackningar. Det är unikt och någon vi är stolta över! 
Om du fick rekommendera en produkt från serien, vilken skulle det vara? Det måste vara vår Ultimate Cream för att den är så multifunktionell, funkar både på kropp och ansikte samt för hela familjen. Extra kul att den var nominerad till årets produkt 2020 av Organic Beauty Awards. 
Vi på Rackarungar är såklart stolta återförsäljare av ARC hudvårdsserie. Möjligheten att erbjuda våra fina kunder högkvalitativa produkter speciellt utvecklade för baby och barns känsliga hud.
Se hela serien här
Produkter ARC
Juni 4, 2020
Read more